Importera Indelningspaketet-data

Det är möjligt att importera data från Indelningspaketet. Följande tre filer behövs (som skapas efter "Tillståndskörning" i IpW):

PLANT.DAT
PTFI.DAT
YTOR.DAT

Gör så här i BeståndsVis, PlanVis eller RegVis:

1.Öppna eller skapa nytt projekt med den indatabas (Forest DB) dit du vill importera datat.
2.Välj Importera > Importera från Indelningspaketet... från menyn Datahantering.

ImportIpak

3.I "Sökväg till filer", klicka på Bläddra ... och välj den katalog där filerna plant.dat, ptfi.dat och ytor.dat finns.
4.Ge ett namn på analysområdet i rutan "Beskrivning". Alternativt kan du välja en befintlig områdesnod och då läggs datat direkt under denna.
5.Under "Inställningar" välj:
a.Län (har betydelse för bestämning av lägsta slutavverkningsålder).
b.Höjdfunktion (för provträdskalibrering, ska normalt vara "SöderbergWithTreeAge").
c.Typ av data (ska normalt vara "Strata").

ImportIpak2

6.Klicka på "Importera".

"Typ av data" är oftast "Strata", vilket innebär att datat är ett stickprov av avdelningar som representerar analysområdet. Om "typ av data" sätts till "Complete" betyder det att alla avdelningar har inventerats eller att imputering har gjorts i IpW med den så kallade "Gaffla"-funktionen. Det är en imputeringsteknik där provytedata tilldelas (imputeras) till alla avdelningar på basis av information i det befintliga beståndsregistret (som kopplas till motsvarande variabler på provytenivån).