För att lösa ett optimeringsproblem högerklickar du i modellträdet och väljer Bygg och lösproblem. I bästa fall lyckas optimeringsmodellen lösa problemet. Det kan dock hända att det inte finns någon lösning, att de restriktioner du har lagt in är för hårda. Det finns en mängd åtgärder för att identifiera var flaskhalsarna finns, genom att omformulera modellen och släppa på restriktionerna. Här kräver dock verktyget en relativt hög kompetens på modellering av optimeringsproblem (med det finns alltid hjälp att få!).

 

 

OptModel_ContextMenu_Solve

Figur 1.

 

 

<%EXTOGGLE%>Spara optimeringsresultat

För att göra rapporter med rapportgeneratorn måste du spara optimeringsresultatet. Om du inte gjort det vid själva lösningen kan du göra det genom att klicka på knappen Spara optimeringsresultat. Observera skillnaden mot Spara modell (tredje knappen från vänster), som sparar själva modellstrukturen, inte data och resultat.

 

 

OptModel_toolStrip

Figur 2.

 

 

<%EXTOGGLE%>Hitta tillåten lösning med straffvariabler

Om lösaren inte hittar någon lösning på ett problem kan du lägga in straffvariabler i de restriktioner som du misstänker är orsaken. Principen är att lägga till en eller flera temporära "straffvariabler" (kallas i viss litteratur för "artificial slack variables") som kompenserar för det som saknas, eller dras av från det som det finns för mycket av. Man summerar sedan ihop värdet på straffvariablerna, och sätter en negativ vikt (straff) på denna summa i målfunktionen (om det är ett maximeringsproblem). Sedan kan man inspektera värdena på straffvariablerna för att identifiera vilka restriktioner som är för hårda.

 

 

 

Se även: HeurekaWiki: Optimeringsinställningar

Kontakta support. © Sveriges Lantbruksuniversitet