Modellguiden är ett förenklat verktyg för att designa egna optimeringsmodeller i Heureka, steg för steg, utan att behöva skriva ZIMPL-kod.
Du kan öppna modellguiden antingen via You can open the Model Wizard either via the New Model button, or via the Model Wizard button.
Den här dialogen låter dig välja mellan kontinuerliga eller heltals beslutsvariabler. Skillnaden är att med kontinuerliga variabler kan ett bestånd delas och tilldelas två eller flera skötselalternativ, medan ett bestånd endast kan tilldelas ett skötselalternativ i sin helhet med heltalsvariabler. Klicka på "Nästa" när du är färdig med ditt val.
Den här dialogen låter dig välja målfunktion, dvs. målet att maximera i optimeringen. Klicka på "Nästa" när du är färdig med ditt val.
Välj restriktioner för skogstillstånd
Den här dialogen låter dig välja jämnhetsvillkor för avkastning. I exemplet nedan tillåts inte andelen lövvolym av den totala volymen understiga 5% i någon enda period, och andelen gammal skog (här definierad som 140 år) tillåts inte understiga 5% av den totala skogsmarksarealen i någon enda period. Klicka på "Nästa" när du är färdig med ditt val.
Välj jämnhetsvillkor för avkastning
Den här dialogen låter dig välja jämnhetsvillkor för avkastning. I exemplet nedan tillåts slutavverkningsvolymen att öka eller minska med högst 5% mellan två efterföljande perioder. Klicka på "Klar" när du är färdig med ditt val. Namnge och spara modellen.
Nu har du skapat din egen optimeringsmodell, färdig att bygga och lösa! Detta kan göras antingen genom att klicka på knappen "Lös problem" enligt bild nedan, eller genom att högerklicka i modellfönstret och välja "Bygg och lös problem".
Om det här meddelandet visas när du försöker lösa ett optimeringsproblem innebär det att en eller flera av dina restriktioner och villkor är omöjliga att uppnå, åtminstone i någon av tidsperioderna! Detta kan hanteras genom att skapa en ny modell med lättare restriktioner, genom att modifiera den redan skapade modellen för att t.ex. ta bort ett krav i de första tidsperioderna, eller genom att lägga till en straff-funktion i målfunktionen. T.ex. för gammal skog-villkoret ovan kan man:
• | minska ålderskravet eller arealsandelen via guiden, |
• | modifiera koden så att skogen hinner växa sig gammal - det kanske helt enkelt inte finns tillräckligt med gammal skog i utgångsläget, eller |
• | bestraffa underskott av areal gammal skog med en viktad målfunktion. |
De senare ansatserna kräver egen kodning i optimeringsmodellen, se Formulera optimeringsproblem.
Nu kan du titta på dina optimeringsresultat, antingen via fördefinierade rapporter, egna rapportmallar, eller som detaljerade resultat i en tabell eller karta. I exemplet nedan visas nettointäkter och kostnader för en optimering.