Difference between revisions of "Importera beståndsregister"

From Heureka Wiki
Jump to navigation Jump to search
Line 6: Line 6:
 
===Introduktion===
 
===Introduktion===
 
Med ett beståndsregister menas en datatabell som beskriver ett skogsinnehav på beståndsnivå. Ett sådant register är användbart i Heureka för olika syften:
 
Med ett beståndsregister menas en datatabell som beskriver ett skogsinnehav på beståndsnivå. Ett sådant register är användbart i Heureka för olika syften:
*Som underlag för att göra en provytebaserad fastighetstaxering. Man gör då en [[User%27s_guide_to_PlanStart#Inventory | stickprovsdesign]] som utgår från beståndsregister.
+
*Som underlag för att göra en provytebaserad fastighetstaxering. Man gör då en [[User%27s_guide_to_PlanStart#Inventory | stickprovsdesign]] som utgår från beståndsregistret.
 
*Som indata för att göra analyser utifrån innehavet såsom det är beskrivet i registret. I detta fall kan Heureka simulera diameterfördelningar och trädlistor som systemet kräver för att kunna göra prognoser och andra beräkningar.
 
*Som indata för att göra analyser utifrån innehavet såsom det är beskrivet i registret. I detta fall kan Heureka simulera diameterfördelningar och trädlistor som systemet kräver för att kunna göra prognoser och andra beräkningar.
*Som kompletterande data om man redan på annat sätt har fått in data i systemet, t ex genom [[Import_of_FMPP_data | import av data från Indelningspaketet]].
+
*Som kompletterande data om man redan på annat sätt har fått in data i systemet, t.ex. genom [[Import_of_FMPP_data | import av data från Indelningspaketet]].
  
Exempel på variabler som krävs är, för varje bestånd, beståndsid, volym, ålder, grundyta, stamantal, trädslagsfördelning, huggningsklass, mm. För att importera ett beståndsregister till Heureka krävs att datat läggs in en fil exakt såsom specificeras här. Det finns här en mall som man kan ladda hem (se nedan). Det finns även programvaror (t ex PCskog) som skapa denna fil genom särskild exportfunktion till Heureka. Använd t ex Excel för att fylla i mallen och spara sedan som en semicolon-separerad .csv-file. Filens innehåll, kolumnernas ordning, tillåtna värden, etc. beskrivs under "Filspecifikation" nedan.
+
Exempel på variabler som krävs är, för varje bestånd, unik beståndsidentitet, volym, ålder, grundyta, stamantal, trädslagsfördelning, huggningsklass, mm. För att importera ett beståndsregister till Heureka krävs att datat läggs in en fil exakt såsom specificeras här. Nedan finns en mall som man kan ladda hem. Det finns även programvaror (t.ex. pcSKOG) som skapar denna fil genom särskild exportfunktion till Heureka. Använd t.ex. Excel för att fylla i mallen och spara sedan som en semikolon-separerad .csv-file. Filens innehåll, kolumnernas ordning, tillåtna värden, etc. beskrivs under "Filspecifikation" nedan.
  
Notera också att det finns ett antal "fria" kolumner ("UserDefinedVariable1-10") i vilka man som användare kan lägga in egna variabler (decimaltal eller heltal). Exempelvis kanske man har information från en GIS-analys att ett viss bestånd ligger nära ett reservat och ska skötas med någon typ av anpassad skötsel.
+
Notera också att det finns ett antal "fria" kolumner (UserDefinedVariable1-10) i vilka man som användare kan lägga in egna variabler (decimaltal eller heltal). Exempelvis kanske man har information från en GIS-analys att ett viss bestånd ligger nära ett reservat och ska skötas med någon typ av anpassad skötsel.
  
Det importerade beståndsregistret läggs in en särkild tabell i den så kallade skogsdatabasen (Forest database). Man kan i princip importera samma register flera gånger, de skrivs då inte över utan det skapas nya interna id:n för det varje import. Om man har importerat ett register, låtis programmet simulera data, och sedan kommer på att man vill komplettera registret, så behöver man bara importera det uppdaterade registret och länka om det med via Importera > Beståndsregister > Länka till befintligt data.
+
Det importerade beståndsregistret läggs in en särkild tabell i den så kallade skogsdatabasen (Forest database). Man kan i princip importera samma register flera gånger, de skrivs då inte över utan det skapas nya interna id:n för det varje import. Om man har importerat ett register, låtit programmet simulera data, och sedan kommer på att man vill komplettera registret (med t.ex. resultat från en GIS-analys), så behöver man bara importera det uppdaterade registret och länka om det med via Importera > Beståndsregister > Länka till befintligt data.
  
 
===Instruktioner===
 
===Instruktioner===

Revision as of 11:43, 1 September 2010