News:Newsletter, December 2008 (in Swedish)

From Heureka Wiki
Revision as of 17:33, 17 May 2018 by Peder (talk | contribs)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)
Jump to navigation Jump to search

2008-12-18.

10 000 träd positionsbestämda med Heureka Ivent och PosTex

Under den gångna sommaren har Heureka Ivent och Haglöf PosTex använts i ett antal projekt vid SLU och SkogForsk för att registrera och positionsbestämma mer än 10 000 träd. Inventeringarna har utförts inom ett antal olika fjärranalysprojekt på Remningstorp i Västergötland samt Strömsjöliden och Krycklan i Västerbotten. PosTex utvecklades i samarbete mellan SLU och Haglöf för att tillgodose behovet av ett instrument för snabb positionsbestämning av träd. För att länka enskilda träd som registrerats i fält med information från flygburen laserskanning har en mjukvara utvecklats vid SLUs fjärranalysavdelning. Mjukvaran länkar automatiskt träd från de två olika datakällorna, registrerar felaktigt detekterade träd och träd som missats vid detekteringen baserad på laserinformationen1. Resultaten används bland annat i Heurekas projekt kring datafångst för operativ planering.

Gallringsfrågan löst

En robust modell för att beskriva beståndsutvecklingen efter gallring har hittills saknats. Aspekten har ofta varit de kvarvarande trädens tillväxtökning som respons på ökat utrymme. Problemet är att responsen inte bara är beroende av den senaste gallringen utan också av tidigare gallringar på ett komplicerat sätt som är svårt att fånga med en generell modell. Lösningen var att vända på aspekten och betrakta gallringen som en störning på beståndsnivå. Beståndets grundytetillväxt (m²/ha) är en relativt robust företeelse. Den påverkas vanligen måttligt av normala gallringar. Med data från landsomfattande gallringsförsök (48 block i tall och 23 block i gran följda i 30-40 år) har störningseffekten kunnat beskrivas som funktion av beståndsstruktur, gallringsstyrka och antal år efter senaste gallring i en robust modell som direkt kan tillämpas i Heureka.

Kol och kväve i marken

Markens förråd av näringsämnen och kol är centralt när det gäller att bedöma skogsbrukets uthållighet samt skogens roll för att motverka ökningen av växthusgaser i atmosfären. I Heurekasystemet finns den så kallade Q-modellen implementerad, som beskriver nedbrytning av organiskt material. Modellen är utvecklad av Göran �?gren m.fl. inom ramen för andra forskningsprogram. Q-modellen kan användas för simuleringar av förändringar i markens kolförråd givet skogens skötsel.

Under hösten har Heurekas systemgrupp även lagt till modellens beskrivning av kväveförrådets utveckling, som tar hänsyn till nedbrytarnas mineralisering och immobilisering av kväve i marken. Tillsammans med nedfall av kväve från atmosfären och bortförsel av kväve i biomassa kan därmed kvävebalansen studeras. Ett underlag har även tagits fram för att anpassa modellen till fuktiga marker, där nedbrytningen sker långsammare; något som tidigare har saknats.

Klimatprojekt intressant för Heureka

Heureka har diskuterat samarbete med Clim-ATIC som är ett EU-projekt inom Norra periferiprogrammet som syftar till att arbeta med lokal klimatanpassning i 5 olika regioner. Inom Lycksele kommun vill man arbeta med ett demonstrationsprojekt och nu finns funderingar hos projektledningen om användningen av Heureka kan vara intressant. Andra deltagare i projektet är Skogsstyrelsen, Lycksele kommun, Skogsmuséet och GIS-företag i Lycksele.


Heureka Roadshow

ill hösten kommer Heureka att åka runt till tre orter och presentera Heureka samt ge tillfälle till besökarna att prova på/se demonstrationer av de olika applikationerna.

Det blir endagsbesök 19/8 i Sundsvall, 25/8 i �?rebro och 27/8 i Växjö. Inbjudan till dessa workshops kommer att skickas ut i början av nästa år. Välkommen att delta då!