Difference between revisions of "SH0088 2011"

From Heureka Wiki
Jump to navigation Jump to search
(Replaced salix FTP links with heurekaslu equivalents.)
 
(14 intermediate revisions by one other user not shown)
Line 9: Line 9:
 
*Förutom tidigare övningsinstruktioner, kolla i "User's Guides" till resp. programvara och använd sök-funktionen på wikin (glöm inte att det mesta är på engelska, sök alltså på det engelska ordet).
 
*Förutom tidigare övningsinstruktioner, kolla i "User's Guides" till resp. programvara och använd sök-funktionen på wikin (glöm inte att det mesta är på engelska, sök alltså på det engelska ordet).
  
*Här på ftp-servern: [[ftp://salix.slu.se/download/Heureka/Testdata/]] finns ett paketerat PlanWise-projekt som ni kan hämta och packa upp under er profil, under Mina dokument(e. motsv.)\Heureka\Projects\PlanWise. Om ni öppnar det projektet i PlanWise så finns en del inställningar då redan gjorda. (På ftp'n finns även en .Hops-fil, en optimeringsmodell som ni kan spara under Mina dokument(e. motsv.)\Heureka\Common\Optimization models, men det är egentligen överkurs - någonting ni eventuellt lyckas lära er hantera i kursen "Skoglig planering ur ett företagsperspektiv".)
+
*Här på ftp-servern: https://www.heurekaslu.se/filerepository/Testdata/ finns ett paketerat PlanWise-projekt som ni kan hämta och packa upp under er profil, under Mina dokument (e. motsv.)\Heureka\Projects\PlanWise. Om ni öppnar det projektet i PlanWise så finns en del inställningar då redan gjorda. (På ftp'n finns även en .Hops-fil, en optimeringsmodell som ni kan spara under Mina dokument (e. motsv.)\Heureka\Common\Optimization models, men det är egentligen överkurs - optimering genom linjärprogrammering är någonting ni ''eventuellt'' lyckas lära er i kursen "Skoglig planering ur ett företagsperspektiv".)
 +
 
 +
'''Problem från 2011-05-19:'''
 +
 
 +
*Granska .csv-filen efter pcSKOGs Heureka-export: kolumn 36 (G) med uppgift om beståndets grundyta är obligatorisk - tyvärr verkar fälten kunna innehålla nollor (och 0 m<sup>2</sup>/ha är en ok grundyteuppgift - men bara på kalmark och i plantskogar vars medelhöjd är under 1.3 m!) och då blir det konstiga skogar, extra konstigt att de blir överdrivet virkesrika... (medelförråd över 200 m<sup>3</sup>sk/ha är relativt ovanligt i Västerbotten). Granska initialt skogstillstånd i PlanWise innan ni påbörjar analyserna!
 +
 
 +
*Listan över obligatoriska uppgifter här: [http://heureka.resgeom.slu.se/wiki/index.php?title=Import_of_stand_register] är efter gårdagens release av 1.3-versioner inaktuell - alla med röd asterisk är inte längre obligatoriska vid beståndsregisterimport. Men grundytan är definitivt fortfarande obligatorisk - kolla så den är med och rätt!
 +
 
 +
*Endast SI-trädslag tall (T) och gran (G) kan importeras. Har ni angett något ståndortsindex för björk (H50, m) måste det ändras, helst till gran (H100, m) (omräkningsfunktion: SI<sub>Spruce</sub> = 1.15 �? SI<sub>Birch</sub> - 1).
 +
 
 +
*En bra resultatpresentation gör enklast i Excel - under "Optimization results" och "Details" markeras det resultat som ska presenteras. Max NPV - ... är ett resultat som erhålls utan optimering, direkt efter att skötselprogram genererats, då det bara handlar om att i varje bestånd välja det skötselprogram som uppvisar högst nuvärde. Välj "View treatment programs", "View column wise" och "Select variables: Area, Volume harvested total, Treatment, etc." för de tre första 5-årsperioderna och tryck på "Update". Högerklicka och välj "Copy all", klistra in i ett Excelark och fortsätt arbetet där.

Latest revision as of 16:51, 11 December 2019

Sök stöd i de tidigare, mer utbyggda övningsinstruktionerna, här följer endast viktigare stolpar:

  • När ni är helt klara med skogsbruksplanen i pcSKOG så har den en funktion "Heureka-export" som skapar dels en .csv-fil, dels ett GIS-tema i shape-format. Dessa kan ni sedan importera till nedanstående indatabas, via PlanStart och funktionerna "Import stand register" resp. "Import forest map".
  • In- och utdatabaserna ligger på en server, SQL1.SLU.SE\TEST, och heter HeurekaIndata_SH0088 resp. HeurekaResultat_SH0088_Copy1-5 (alltså fem kopior av den senare, ni sprider ut er så gott ni kan).
  • Installera PlanStart och PlanWise från denna plats: [1].
  • Förutom tidigare övningsinstruktioner, kolla i "User's Guides" till resp. programvara och använd sök-funktionen på wikin (glöm inte att det mesta är på engelska, sök alltså på det engelska ordet).
  • Här på ftp-servern: https://www.heurekaslu.se/filerepository/Testdata/ finns ett paketerat PlanWise-projekt som ni kan hämta och packa upp under er profil, under Mina dokument (e. motsv.)\Heureka\Projects\PlanWise. Om ni öppnar det projektet i PlanWise så finns en del inställningar då redan gjorda. (På ftp'n finns även en .Hops-fil, en optimeringsmodell som ni kan spara under Mina dokument (e. motsv.)\Heureka\Common\Optimization models, men det är egentligen överkurs - optimering genom linjärprogrammering är någonting ni eventuellt lyckas lära er i kursen "Skoglig planering ur ett företagsperspektiv".)

Problem från 2011-05-19:

  • Granska .csv-filen efter pcSKOGs Heureka-export: kolumn 36 (G) med uppgift om beståndets grundyta är obligatorisk - tyvärr verkar fälten kunna innehålla nollor (och 0 m2/ha är en ok grundyteuppgift - men bara på kalmark och i plantskogar vars medelhöjd är under 1.3 m!) och då blir det konstiga skogar, extra konstigt att de blir överdrivet virkesrika... (medelförråd över 200 m3sk/ha är relativt ovanligt i Västerbotten). Granska initialt skogstillstånd i PlanWise innan ni påbörjar analyserna!
  • Listan över obligatoriska uppgifter här: [2] är efter gårdagens release av 1.3-versioner inaktuell - alla med röd asterisk är inte längre obligatoriska vid beståndsregisterimport. Men grundytan är definitivt fortfarande obligatorisk - kolla så den är med och rätt!
  • Endast SI-trädslag tall (T) och gran (G) kan importeras. Har ni angett något ståndortsindex för björk (H50, m) måste det ändras, helst till gran (H100, m) (omräkningsfunktion: SISpruce = 1.15 �? SIBirch - 1).
  • En bra resultatpresentation gör enklast i Excel - under "Optimization results" och "Details" markeras det resultat som ska presenteras. Max NPV - ... är ett resultat som erhålls utan optimering, direkt efter att skötselprogram genererats, då det bara handlar om att i varje bestånd välja det skötselprogram som uppvisar högst nuvärde. Välj "View treatment programs", "View column wise" och "Select variables: Area, Volume harvested total, Treatment, etc." för de tre första 5-årsperioderna och tryck på "Update". Högerklicka och välj "Copy all", klistra in i ett Excelark och fortsätt arbetet där.